GINOP

  • a kedvezményezett neve: POWER SZERVIZ Kft.
  • a projekt címe: Mini kogenerációs erőművek gazdaságos kialakítása és értékesítése az Európai Unióban.
  • a szerződött támogatás összege: 71 983 848 Ft
  • a támogatás mértéke (%-ban): 56,59
  • a projekt tartalmának bemutatása:

A fejlesztésünk eredményeként létrehozott mini kogenerációs erőműben termelt elektromos árammal olyan áramtermelést lehet kiváltani, ami kevésbé hatékony és többnyire jobban szennyezi a környezetet.

Ez idáig a piacon elérhető legkisebb teljesítményű kogenerációs egységek villamos teljesítménye nagyobb volt (jellemzően 10-20 kW), mint az átlagos háztartások energia igénye.

Projektünk egyik műszaki újdonsága az 5 kW villamos teljesítmény alatti mini-kogenerációs egység létrehozása volt, amellyel a lakossági, illetve a mikro és kisvállalati szektorba is megnyílt az értékesítési piac.

Ezen egységek alternatív gázzal (fagáz, biogáz) is üzemképesek, ezért a faelgázosító kazánt hozzákapcsoltuk, illetve alkalmassá tettük a mini kogenerációs egység üzemanyagának biztosítására.

Úgy alakítottuk ki a mini-kogenerációs egységet, hogy annak piaci ára 1 millió forint alá essen.

Az eddigieknél alacsonyabb áron elérhető, kisteljesítményű ipari motorokat alkalmaztunk aggregátként, a drága nagyteljesítményű motorok helyett.

A berendezés tartósságát 24 hónap tesztelési idő alatt vizsgáltuk.

A megvalósult projekt következtében új lehetőség nyílt a már meglévő és invertert használó megújuló energiát termelő eszközök (szélerőművek, napelemek) jobb, tervezhetőbb, szélesebb körben való energetikai alkalmazására.

A megtermelt villamos energia a hálózatra vihető gyakorlatilag felmerülő költségek nélkül, miközben az egyidejűleg keletkezett hőenergia felhasználása tovább csökkentheti a rezsiköltségeket a háztartásokban, illetve egy kisvállalkozás esetében pedig segítheti a gazdaságos és környezettudatos működést.

Minden teljesítményű (2kw-110kwig) berendezésünket, függetlenül attól, hogy vezetékes földgáz vagy megújuló üzemanyag hajtja, alkalmassá tettük távfelügyeletre, távszabályozásra, akár számítógépen, akár telefonon keresztül.

A projekt eredményeként 2 új K+F munkahelyteremtés is megvalósult, ezen kívül a projekt sikerességéhez még további tizenhárom munkavállaló járult hozzá.

  • a projekt tervezett befejezési dátuma: 2018.09.22.
  • projekt azonosító száma: GINOP-2.1.1-15-2015-00116